Важни съвети за родителите на  кандидат-гимназистите, дадоха Диян Стаматов, директор

...
Важни съвети за родителите на  кандидат-гимназистите, дадоха Диян Стаматов, директор
Коментари Харесай

Важно за родителите. Запишете 50 желания за гимназия на детето

Важни препоръки за родителите на  кандидат-гимназистите, дадоха Диян Стаматов, шеф на 119-о СУ и Ваня Кастрева, началник на РУО-София.

Между 50 и 80 стремежи е добре да напишат родителите на седмокласниците, в случай че балът на дребните матури е под 400 точки при оптимален 500, заяви пред „ Телеграф “ Диян Стаматов.

От през днешния ден до 7 юли те би трябвало да подредят паралелките за гимназии, като стартират от най-исканата. Езиковите гимназии удвояват оценките от НВО по математика и БЕЛ и ги прибавят към оценките от дипломата. При математическите и професионалните гимназии с компютри критериите са по-различни.

Обикновено без значение от постигнатите резултати, фамилиите пишат като първи стремежи така наречен елитни гимназии, даже да знаят, че нямат късмет. Ето за какво съгласно Диян Стаматов е добре да има изброени повече паралелки.

Ваня Кастрева даде съвет на родителите да подредят задоволително стремежи, тъй че да им стигнат за класирането, заяви още „ Телеграф ”. Преди това да създадат добра преценка на резултатите и ползите на ученика. Нейното мнение е, че с точки под 300 шансът той да попадне в първите 10 учебни заведения с най-голям бал е незабележим. Това обаче не значи, че детето не може да продължи образованието си в положително учебно заведение.

Резултатите от първи стадий на класиране ще бъдат оповестени до 13.07. Ако възпитаник не е класиран на първи стадий, автоматизирано взе участие във втори. В случай, че е класиран на първо предпочитание, има две благоприятни условия: да се запише или да се откаже. Ученик, класиран на второ или следващо свое предпочитание, има три благоприятни условия: да се запише, да подаде заявление за присъединяване във второ класиране в учебното заведение, в което е класиран, или да не се запише. Ако подаде заявление за присъединяване във втори стадий на класиране, той може да се класира на по-предно свое предпочитание или на мястото си от първия стадий на класиране. Дали ще се класира на по-предно свое предпочитание, зависи от това какъв брой свободни места са останали на първи стадий, т.е. какъв брой възпитаници не са се записали, в кои паралелки и с какъв бал са били.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР